DE SCHOLEN VAN SEBALDEBUREN.



De bekendste schoolplaat van Cornelis Jetses. Schoolplaten van hem en Johan Herman Isings sierden in de 20e eeuw talloze muren van scholen in Nederland. Ook in Sebaldeburen groeiden generaties scholieren op met het zicht op deze geweldig mooie schoolplaten. Je bleef er naar kijken. Het is niet alleen het aapje op het dak wat de aandacht trekt. Nee, het gaat om de samenstelling van de foto. Alle attributen heeft de schilder erbij gehaald om er een 'klinkend'  plaatje van te maken.

Het ziet er dan ook beregezellig uit. Alles lijkt op zijn plaats te vallen. Zo zien we het verleden graag.






De openbare lagere school van Sebaldeburen (1965).  Rond 1970 viel het doek van de school. Er verrees een nieuwe school aan de Kerkweg. Een tiental jaren later werd daar het multifunctionele gemeenschapscentrum 't Spectrum als het ware omheen gebouwd. De Bijzondere Lagere School nam toen ook de intrek in dit gebouw. De oude openbare lagere school werd door de fa. Hofstede uit Grootegast daarna een aantal jaren gebruikt als opslagplaats voor (kantoor)meubilair. Rond 1983 is de school afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.

Naast de school zien we een klein huisje. Daar hebben in de loop der jaren verscheidene families gewoond. Onder andere de families Heemstra en Sikkema. Wie er wat over weet kan het me mailen.





De gereformeerde school van Sebaldeburen met vooraan rechts de schoolmeesterwoning. Rond 1982 was het einde van de gereformeerde school aan de Provincialeweg. De school werd ondergebracht in 't Spectrum waar de openbare lagere school in was voorgegaan.




Van de openbare lagere school heb ik diverse foto's, vanaf 1930. Bij deze foto heb ik nog geen namen. Graag hoor ik wie er op staan.



Meester Ale Dijk voor de klas in de openbare lagere school, foto van omstreeks 1955.




Rond 1973 werd er in Sebaldeburen aktie gevoerd voor de aanschaf van een kleuterbus. Uit die tijd deze foto van een lachende Ton Pijs vanachter een bordkartonnen weergave van een busje. De fam. Pijs woonde van 1970 tot 1976 te Sebaldeburen aan de Kuzemerweg, naast de fam. Piet Ezinga.





In september 1981 werd het multifunctionele dorpscentrum 't Spectrum geopend te Sebaldeburen. Met hierin gevestigd vergaderruimte, een sportzaal, een kantine, een Chr. Lagere School en een Openbare Lagere School.




Met de totstandkoming van 't Spectrum ging een lang gekoesterde wens van de bevolking van Sebaldeburen in vervulling.





De eerste kleuterbus van Sebaldeburen werd in 1973 in gebruik genomen. Dat was een oude bus die na een paar jaar vervongen moest worden. Toen werden er diverse akties op touw gezet en werd een bus gekocht die weer jaren mee kon. En de oude kleuterbus deed daarna nog jarenlang dienst als onderkomen voor schapen in een weiland.





Hier een recente foto van meester Mulder. Die was van 1965 tot 1970 als onderwijzer verbonden aan de School met de Bijbel  in Sebaldeburen.  Zelf ging ik in die jaren naar de Openbare Lagere School. Maar ik hoorde wel eens over  hem van vriendjes die bij hem op school zaten. Klopt het dat hij nogal streng was ?

Meester Mulder zijn volledige naam is Johannes Berend (Joop) Mulder, geboren in 1927 te Schouwerzijl. Hij trouwde en ze hadden vijf kinderen: Jan Willem, Nita, Bertho, Geert Harm en Margriet. Zoon Bertho is in 1968 overleden.

Voor Sebaldeburen was hij schoolmeester te Vroomshoop. Na zijn tijd in Sebaldeburen werd hij schoolmeester in Rottevalle.

Door aktief werk in de vredesbeweging voelde hij zich niet meer thuis bij de Gereformeerde Kerk. Hij is toen overgegaan naar de Hervormde Kerk. Hij is gescheiden van zijn vrouw Tiny en is later hertrouwd. En van de Hervormde Kerk is hij overgegaan naar de Doopsgezinden.


 



3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Jannes Jan,

    Bedankt voor je reaktie. Je hebt gelijk. Mijn jongste broer Jan
    (Jampie Kampen) heeft in 1971 nog in de 6de klas gezeten van de nieuwe openbare lagere school aan de Kerkweg. Het 'Spectrum kwam er pas in 1982 als ik het goed heb.

    Rond die tijd is de Bijzondere Lagere School ook ondergebracht in het multifunctinoeel dorpscentrum.

    De oude openbare lagere school heeft na 1971 eerst een paar jaar leeg gestaan. Daarna gebruikte de firma Hofsteenge school als opslagplaats voor (kantoor)meubilair.

    De jeugd pengelde er in die tijd vooral 's avonds op los met voetballen. Toen zijn er nogal wat ramen van de oude school gesneuveld. Soms met opzet !


    De firma Hofsteenge kreeg dat in de gaten en hebben hun spullen ergens anders onder gebracht. Toen stond het weer leeg.

    Waarna de school is afgebroken. Dat moet dus ergens rond 1975 zijn geweest.


    Met vriendelijke groet,


    Johan Kampen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Na meester Mulder kwam meester Weiland als hoofd van de school. Voor klas 1,2 en 3 kwam toen meester J.J. Wagenaar.

    BeantwoordenVerwijderen