DE FAMILIE KAMPEN VAN DE KERKWEG.

Hier kun je wat foto's zien van de fam. Kampen die aan de Kerkweg woonde.

Dat is even schrikken. Want wie is deze mevrouw ? Dat zal ik uitleggen. Dit is het portret van Margien Aling (1725-1796), zij was getrouwd met Abel Popko van Bolhuis uit Groningen. Ze zijn de overgrootouders van Jannes Kampen (1807-1881), en die is op zijn beurt de betovergrootvader van Johan Kampen geb. 1959, de maker van dit blog.

Het originele portret van Margien Aling hangt in de borg 'Verhildersum' te Leens. Het is de oudste afbeelding van een voorouder die ik tegengekomen ben tijdens mijn onderzoek naar de stamboom van de fam. Kampen.

De trouwfoto van Jan Kampen en Janna Bouwma. Jan Kampen was een 'Stadjer', zoon van Jannes Johan Kampen en Leeuwke Pomp. Janna Bouwma kwam van de Jouwer, dochter van Harm Bouwma en Trientje Boerema.

Jan Kampen op een brommer aan de zijkant van het huis van zijn schoonouders in de Jouwer (nu Verlengde Kerkweg 3) , op de achtergrond rechts zijn nog juist twee huizen van de 'rooie buurt' zichtbaar.
Jan Kampen met zoon Trienko op zijn schoot in de tuin van hun huis aan de Kerkweg 12. Later werd het vernummerd naar Kerkweg 18.
Aja van der Heide, dochter van Meis van der Heide en Roelofke Snip, helpt buurjongetje Johan Kampen op het ijs. Het was februari 1963, de strengste winter die we sindsdien gehad hebben.
Janna Kampen-Bouwma met links aan de hand Jan Kampen, rechts Johan Kampen en links verderop Dirk Kampen. In de winter van 1963.
Jan Kampen en Johan Kampen met autoped in de achtertuin op een mooie zomerse dag in 1964.Jan Kampen met drie van zijn kinderen in de petten langs het Wolddiep in de Zuidpolder. Van links naar rechts; Harm Kampen, Eelke Kampen, Jan Kampen en Jannes Kampen.

Jan Kampen was een verknocht sportvisser en was lid van visclub "De Klap" uit Grootegast. Met zijn goede vriend Haye van der Velde van de Kuzemerweg was hij vaak op pad om ergens te vissen.
Jan Kampen met een enorme snoek die hij pas heeft gevongen. In de winter nog wel.Janna Kampen-Bouwma met in de kinderwagen rechts Harm Kampen en links Jannes Kampen. De foto is in 1949 gemaakt.

Janna Kampen-Bouwma in de boomgaard van haar ouders in de Jouwer. De sneeuwklokjes en crocussen staan in bloei. Door de bomen heen is de Kerkweg duidelijk  herkenbaar. Eelke Kampen in de achtertuin. Zomer 1968 met een tuin vol bloemen.Eelke Kampen showt in 1968 zijn prachtige Kreidler Florett.


Bennie Kampen trots poserend naast zijn Ford Capri. Het is een foto van rond 1974. Met deze Ford Capri reisde Bennie toen geregeld naar Polen wat toen nog achter het 'IJzeren Gordijn' lag. Daar trok hij met deze auto heel wat verwonderde blikken want zo'n mooie auto zagen ze daar zelden.
Een foto van het bruiloftsfeest van Trienko Kampen en Tjitske van der Wal. Gehouden op 11 juni 1976 in zalencentrum 'De Kruisweg' te Marum.
Achter, van links naar rechts; Leo Kampen, Johan Kampen en Dirk Kampen. Uiterst rechts Janna Kampen-Bouwma.

Vooraan; Ineke Knol met daarnaast haar echtgenoot Eelke Kampen. Het was een groots feest. Fokko Beute uit Doezum kwam nog op het podium met een vermakelijke parodie. Later op de avond kwam de stemming er goed in met een optreden van het duo 'Mood and Fun'.
Janna Kampen-Bouwma tekent onder toeziend oog van haar man Jan Kampen de trouwakte van zoon Trienko Kampen en zijn vrouw Tjitske van der Wal.

Dat was alweer meer dan 35 jaar geleden. Trienko en Tjitske kregen later een zoon en een dochter, ze zijn nog steeds bij elkaar en wonen te Emmen.

Hier alle bruiloftsgasten van de naaste familie samen bij de vijver achter het huis van de fam. Geert van der Wal aan de Mensumaweg in Tolbert. In 1976 dus.

Links; Leo Kampen, daarachter in oranje shirt Johan Kampen. Voor hem in blauwe blazer Bennie Kampen. Daarachter Jan Kampen. Naast Bennie Kampen staat  Jan Kampen jr. Daarachter Janna Kampen-Bouwma. Naast Jan Kampen jr. het bruidspaar Tjitske van der Wal en Trienko Kampen. Rechts op de knieën in grijs kostuum Harm Kampen.

Leo Kampen zijn echte voornaam is Leeuwe, hij is vernoemd naar zijn grootmoeder Leeuwke Pomp. Die kwam uit een schippersfamilie. Achterkleinkinderen van haar varen nog altijd op de binnenvaart en op de grote vaart.Een uit de duim gezogen verhaal van Johan Kampen die in 1992 als 1 april-grap is opgestuurd aan de heer A. Hof uit Grootegast. Of hij er ingetuind is weet ik niet.

Oranjefeest te Sebaldeburen omstreeks 1961. Van links naar rechts; Dirk Kampen, Janna Kampen-Bouwma, in de kinderwagen Johan Kampen, knielend rechts naast de kinderwagen Trientje Hoekstra. 

Schoolfoto van links Johan Kampen en rechts Leo Kampen, omstreeks 1967.Trouwfoto van Johan Kampen en Ruth Barnett. Getrouwd op zondag 26 oktober 1997op het strand van Napili Kai Beach, Maui, Hawai (U.S.A.)


Bovenstaand artikel verscheen op 27 juli 2011 in het regionale dagblad Het Westerkwartier.Jan Kampen (midden) met twee collega's in een kantine. Jan Kampen werkte rond 1958 als machinebankwerker bij Vink Machinebouw in Grootegast. En wat later bij een kasregisterfabriek in Groningen. Jan Pietens was toen een collega van hem. Het is onbekend waar deze foto is gemaakt. Graag hoor ik wie de andere personen op de foto zijn.Hier nog een foto met Jan Kampen (links) en twee collega's. Wie weet wie het zijn kan het me zeggen.
Oudejaarsavond 1969, links; Radinka Stojimirovic, ze kwam van voormalig Joegoslavië en was als gastarbeidster in Roden komen wonen. Ze trouwde later Harm Kampen. Zittend; Jan Boerema, recht; Janna Kampen-Bouwma. Op de schoorsteenmantel een Spaanse waaier die door  één van de gebroeders Kampen als souvenir is meegenomen uit de tijd dat ze op zee zaten.

In die tijd werd er overal nog volop gerookt, dat is tegenwoordig een stuk minder. Op tafel een kerststukje, de prachtig versierde kerstboom is niet zichtbaar.

'Vrienden voor het leven', want Tjerk van der Velde (links op de foto) en Jan (Jampie) Kampen (rechts op de foto) waren vroeger jarenlang bevriend. Achter hun, Jampie's statussymbool van die tijd, een dikke Mercedes. De foto is van 1980, de huizen aan de Kerkweg waren toen pas gerenoveerd en hadden o.a. nieuwe schuurtjes gekregen. Zoals duidelijk is te zien bij de buren, de fam. Appie Scheerhoorn.

 


Lolktje Bouwma (links) en haar zuster Auktje Bouwma. Lolktje trouwde Piet Hornema, ze woonden later te Grijpskerk.

Janna Bouwma (rechts) en haar zuster Roelfke Bouwma (midden). Roelfke trouwde Sirp Akkerman, ze woonden te Groningen.Krachtpatser Dirk Kampen aan het werk met halters in 1985.

2 opmerkingen:

 1. Hallo Johan,
  De site ziet er mooi uit, mooie foto's van ons dorp.
  Ik ga je volgen hoor
  groet Taapke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moi Taapke,

  Het is het begin nog maar. Ik zal er beetje bij beetje steeds meer op zetten. Zo valt er op de duur voor iedereen die wat van doen heeft met Sebaldeburen wat te vinden.

  Groeten,

  Johan Kampen.

  BeantwoordenVerwijderen