DE KUZEMERWEG, ZANDBALK EN DE BANTEN.Een winterstafereel aan de Kuzemerweg. De foto is van december 1978 en genomen van iets ten oosten van de kruising Kuzemerweg/Jouwer. Een eindje verderop woonde vrijgezel Tjeerd Poelman (1909-1982) één van de vijftien kinderen van het grote gezin van Ritske Poelman en Jeltje Elzinga.
Nogmaals de Kuzemerweg vanuit hetzelfde standpunt in de richting van de Kerkweg. Ook deze foto is van december 1978. De rijp aan de takken zorgt voor een sfeervol beeld.
Gezicht op het Wolddiep in de richting van Boerakker vanaf het bruggetje in de Kuzemerbalk. De foto is gemaakt in juli 1978. Links van het Wolddiep woonde de fam. Jetze Beute, aan de Sebaldebuurder kant woonde de fam. Jan ter Veld. Jan ter Veld was veehouder en imker. Hij gebruikte geen kunstmest waardoor er op zijn landerijen veel witte- en rode klaver voorkwam. Ook maakte hij zelf zijn klompen.
Een winters gezicht op de Kuzemerbalk in 1986. Achter de boerderij van Jan ter Veld is het onderkomen van zijn bijen nog zichtbaar, zij het wat gehavend. Toen de foto gemaakt werd was het niet meer in gebruik. Oude glorie dus want het is nu weg.

Deze foto is naar alle waarschijnlijkheid een paar jaar later dan de vorige gemaakt. De bijenkorven lijken te zijn verdwenen.Het bruggetje over het Wolddiep bij de Kuzemer wordt tegenwoordig goed onderhouden door het Waterschap Westerkwartier. Op het schrikhek neemt Harrie Jan Bouma van het Waterschap Westerkwartier de boel in ogenschouw. Vroeger verkeerde het bruggetje nogal eens in erbarmelijke staat. Begin jaren zeventig had het bruggetje verrotte houten vlonders met gater er in.


Hier een foto van het huis waar Jan Nienhuis woonde aan de Kuzemerweg 15. Jan was getrouwd met Theda Aalders. Hun oude boerderij ging op Oudejaarsnacht 1 januari 1972 in vlammen op. Het was een enorme brand wat mede, omdat het op Oudejaarsnacht afbrandde, voor een grote toeloop van volk zorgde. Die wensten elkaar 'Veul heil en zeeg'n ' bij de aanblik van de brand.  Daarna is er een nieuwe woning opgetrokken, met behoud van de oude stookhut, die de brand overleefd had.
Ton Pijs weet zijn zoontje Huub veilig over te brengen over het Wolddiep. Een foto van rond 1973. De familie Pijs woonde van ongeveer 1970/1976 aan de Kuzemerbalk.De Kuzumerweg 12, waar de fam. Hendrik Nijenhuis vanaf 1968 tot 2001 woonde. Het huis staat (2013) te koop. Dit huis is nog van voor de oorlog. De eerste bewoonster was Taapke Meijer-Landheer, later woonde er een zoon van haar. Kort na de oorlog woonde er de fam. Helmhout, daarna woonde er een dochter van de fam. Helmhout. De huizen van de 'rooie buurt' zijn gebouwd in opdracht van bouwvereniging 'Juliana.' Het zijn huurwoningen die hun beste tijd gehad hebben. Komt er een woning vrij dan komt die in de verkoop. Het zit er dik in dat de koper het huis gaat slopen en er een nieuw huis laat bouwen. Op de langere duur zal op die manier over een aantal jaren de 'rooie buurt' geschiedenis zijn.De achterkant van het pand aan de Kuzumerweg 12. Hier is duidelijk te zien dat de staat van het huis niet zo best meer is.De Kuzumerweg 22. Hier woonden voorheen Alle Wagenaar en Aaltje Wagenaar-Buitenwerf. Daarvoor Hendrik Tromp en Jette Tromp-Huisma. Die hadden er een kwekerij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten