MENSEN UIT SEBALDEBUREN.
Klaas BouwmaTiemen Pama

                                        
                                                    Jo Veenstra


Jan Boerema

Van links naar rechts; Pieter Horinga, Saakje Dijkstra-Horinga, Eelke Sipke Horinga en Rense Horinga. Achter staand; Eite Horinga en Willem Horinga (1998)Hans van der Velde en Martje van der Velde ScheerhoornHaaye van der Velde en Maaike van der Velde-van der HoekAnneke Oudman-Mekkes
Klaas Boerema (links)                                                   Ko FolgertsEen foto van de reunie van de O.L.S. Sebaldeburen gehouden op 15 maart 1997. Er zijn toen verscheidene groepen mensen op de foto gezet. Op deze foto zien we de ouderen.

Van een aantal weet ik wie het zijn, van een aantal ook niet. Ik zal de namen geven van de personen die ik gevonden heb. Mocht u anderen herkennen, laat het dan weten.1- Onbekend.                              14-Onbekend.             27-Onbekend.
2-Betsie Hazenberg                      15-Hendrik Beving.     28-Onbekend.
3-Onbekend.                                16-Onbekend.            29-Piet Venema.
4-Antje Huisma ?                          17-Jan van Duinen.     30-Stien Oosterhoff.
5-Gezinus (Sinus) van de Kamp.   18-Onno Tolsma.       31-Antje de Vries.
6-Jet Huisma ?                              19-Annie Rozema.     32-Anneke Mekkes.
7- Jakob (Jaap) Smeding.              20-Onbekend.            33-Jantje Berghuis.
8-Onbekend.                                21-Onbekend.             34-Onbekend.
9-Onbekend.                                22-Auke van Dijken.    35-Onbekend.
10-Onbekend.                              23-Onbekend.             36-Grietje de Jong.
11-Onbekend.                              24-Taltje Hoeksema.    37-Onbekend.
12-Onbekend.                              25-Geert de Bruin ?     38-Obbo Scheeringa.
13-Jan Smeding.                           26-Heilina Scheeringa.  39-Ko Folgerts.
                                                                                       40-Onbekend.
                                                                                       41-Jans Sikkema.
                                                                                   
De man van nummer 9 op de foto is Geert Alkema, getrouwd met Antje Huisma. De man op nummer 37 is Petrus (Pé) Huisma.Deze foto is afkomstig uit de Leekster Courant van donderdag 16 juni 1988. V.l.n.r. Harm Pietens, Kier Metzlar, Berend Schaafsma, Jan Boerema en Wietze Dijk.
In de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 juni 1948 werd het Zuidelijk Westerkwartier getroffen door een catastrofe. Vooral in Boerakker en Sebaldeburen was sprake van een calamiteit. Rond twee uur 's nachts brak een geweldig onweer uit, dat in combinatie met een windhoos en hagelbuien een gigantische ravage aanrichtte.
Dakpannen en vele glasruiten sneuvelden door hagelstenen zo groot als  duiveëieren. Enkele woningen en (delen) van boerderijen werden zelfs totaal verwoest. Door het onweer werden circa tien koeien en diverse paarden dodelijk getroffen door de bliksem. Het huis van de fam. J. Alserda, de schoonouders van Harm Pietens die in 1948 de kost verdiende als melkrijder was tot de grond toe afgebrand.
Veertig jaar later in 1988 kwamen Harm Pietens (73), Kier Metzlar (85), Jan Boerema (54) uit Sebaldeburen, Wietze Dijk (58) uit Lucaswolde en Berend Schaafsma (67) uit Boerakker samen bij de boerderij van Jan Boerema op de Banten in Sebaldeburen. Onderwerp van gesprek was het noodweer van 12 juni 1948 wat ze allen in aller hevigheid van nabij hadden meegemaakt.
Alle aanwezigen zijn het eens dat de toestand aan het Schilligepad in Boerakker het ergste was. De hagelstenen lagen daar tot aan de vensterbanken hoog, de schil aan de oostkant van de bomen was helemaal verdwenen. Het huis van de bejaarde Roelf Bakering was ingestort. De man liep ernstige verwondingen op en is er een paar dagen later aan overleden.
De hagelbui trok in een strook van ongeveer een kilometer van Noord naar Zuid, beginnend in de gemeente Grootegast en eindigende even buiten Leek. Verder was er sprake van wateroverlast omdat de regen met bakken uit de hemel kwam. Rogge, haver, bieten, aardappelen, alles was vernietigd.Siebe van Ham en Engeltje Huisma. Ze woonden aan de Provincialeweg te Sebaldeburen. Ze hadden geen kinderen. Siebe van Ham liep op donderdagavond 5 oktober 1967  langs de Provincialeweg met Wietze Helmantel. Het was die dag zwaarbewolkt en het werd al vroeg donker.  De wegen waren in die tijd slecht verlicht en er was geen voetpad. Hij werd toen geschept door een achteropkomende personenauto en overleed ter plaatse.


De veroorzaker van het dodelijke ongeval waarbij Siebe van Ham het leven liet stond vier maanden later voor de rechtbank te Groningen, klaarblijkelijk had hij schuld aan het ongeval gezien de opgelegde straf (Bron: Leeuwarder Courant, 2 februari 1968).
Engeltje van Ham-Huisma verkocht in september 1969, zo'n  twee jaar na het overlijden van haar man hun huis gelegen aan de Provincialeweg 11 te Sebaldeburen.


Engeltje overleed op 2 december 1982, op de leeftijd van 81 jaar.

Het graf van Siebe van Ham en Engeltje Huisma te Grootegast.Edsge Dirk Teenstra (1906-1976)


De fam. Pieter Hoekstra woonde vroeger aan wat nu heet de Jouwer. Het was het enigste huis tussen de Kuzemerweg en de Zandbalk. Later woonde er de fam. Visser, de vrouw daarvan kwam uit Zweden. Die zijn later naar Groningen vertrokken.Jan Veenstra van de Woldweg uit Sebaldeburen bij de afgraving van de borg 'Bijma' op 't Faan in 1957.Jan Nienhuis met scootmobiel. Jan was getrouwd met Theda Aalders, ze hadden een boerderij aan de Kuzemerweg. Op oudejaarsnacht 1 januari 1972 ging deze boerderij in de vlammen op. Daarna is er een nieuwe boerderij opgetrokken met behoud van de oude stookhut.

Tjip Teenstra (1933-2012), scheidsrechter in de hoogste klassen van het amateurvoetbal en oud-bestuurslid van FC Groningen.
                                                  Gerk Huisma
                                                     Carolina Huisma-Dam


                                            Aaltje Tunna Zuidema-Dijkstra


                                                          Hendrik Veenstra
Dirk van der Naalt.Broer Croeze.Geert Smeding.Liekele van Duinen.Tinus Zuiderveld.Ruurd Scheeringa

IJe WijkstraIJe Wijkstra kwam weliswaar van Lucaswolde, maar was een bekende verschijning in Sebaldeburen. Hij en zijn maten kwamen regelmatig in het kruidenierswinkeltje van Meint Boonstra, toen aan de Kuzumerweg, waar later de fam. Piet Mulder woonde. Bij mijn grootouders Harm Bouwma en Trientje Boerema kwam hij ook wel eens langs. Deze foto's van hem zijn waarschijnlijk gemaakt in de gevangenis van Leeuwarden. Daar verbleef hij totdat hij opgenomen werd in een kliniek te Woensel in Brabant.

Daar overleed hij eniger tijd later. De oorzaak van zijn overlijden kan volgens mij betwijfeld worden. Want feit is dat er in die tijd in de gevangenis van Leeuwarden een aantal jonge gevangenen zijn overleden. En dat is merkwaardig. Men kan zich dus afvragen of dat had te doen met het toen heersende regime in de gevangenis. Mijn idee is dat IJe Wijkstra het daar zwaar te verduren had en dat hij het niet meer aankon.

Natuurlijk beging hij een enorme misstap met zijn moorden, in een opwelling gepleegd. Maar niettemin was hij vooral een zachtaardige man die met zijn muziek in het rond ging. Met een hekel aan veldwachters vanwege zijn stroperij. En de politie heeft hem later een 'natrap' gegeven in de gevangenis !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten