OVERIGE TAFERELEN VAN SEBALDEBUREN.



 De trots van Sebaldeburen, molen "De Eendracht", met daarnaast het witte molenaarshuis. De molen is gebouwd in 1887 en onlangs gerestaureerd. Vrijwillig molenaar Henk Berends laat de molen bij speciale gelegenheden draaien.





Voorkant van de omslag van de DVD die Tiemen Pama uitbracht van de dorpsfilm die hij maakte rond 1979-1980.






Achterkant van de omslag van de DVD die Tiemen Pama uitbracht van de dorpsfilm die hij maakte rond 1979-1980.



Het boek van ds. N. Westendorp met de letterlijke preek gehouden bij de inwijding van de nieuwe kerk te Sebaldeburen. Een geschiedkundige verhandeling en een uitleg over het dialect gesproken in dit dorp.



Welkom staat er in het groot bovenin de poort. De mensen kijken verwachtingsvol naar
wie er komen gaat. Het is een foto uit 1927, het moet haast wel ergens in Sebaldeburen zijn. Maar waar precies ? En wie staan op deze foto afgebeeld ?


BAKKER BEIJERT


Waar nu een filiaal is van de RABO-bank in Grootegast stond vroeger het winkeltje van 'bakker Beijert'. Zo noemden wij hem, misschien was hij vroeger bakker geweest. Dat zit er dik in. We kwamen wel eens in dat winkeltje om snoep te kopen. De toonbank lag er vol mee.

Bakker Beijert verkocht ook ijs. Hij moet invalide zijn geweest want met een invalidenwagentje kwam hij in de zomer wekelijks in Sebaldeburen. Je hoorde hem dan al van verre aankomen want hij rinkelde met een bel.

Als vliegen op een strooppot kwamen wij daar op af. Maar eerst hadden we dan wel een dubbeltje of kwartje afgetroggeld van de ouders. Bakker Beijert had al zijn ijs onder een zeiltje om het koel te houden. Van het merk 'Caraco' weet ik me nog te  herinneren.

Hij had een brilletje op en wist zonder te grabbelen en te kijken van onder het zeiltje  het soort  ijsje te vinden waar je om vroeg. Dat vond ik heel bijzonder.



In het 'museum voor communciatie' in Den Haag hebben ze in een apart kamertje alle oude telefoonboeken van Nederland. Daar ben ik op bezoek geweest en heb de stukjes met telefoonnummers van Sebaldeburen gefotografeerd. Hierboven de vermeldingen van telefoonnummers van Sebaldeburen in 1963. Welgeteld 34 personen hadden in 1963 een telefoonaansluiting.





In 1968 hadden aardig wat meer mensen telefoon. Het waren in die tijd nog zware bakelieten telefoons verstrekt door de P.T.T. Met een draaischijf. Die hong dan meestal aan de muur in de gang. Veel bellen deed men in die tijd niet, het was duur  Het telefoonnummer bestond in 1968 nog uit vier cijfers.




Hierboven de lijst met personen in Sebaldeburen die in 1973 een telefoonaansluiting hadden. Uit de namen kam men opmaken hoe het bevolkingsverloop over de jaren was. Vele namen uit 1973 zoals: Slagter, Sikkema, Kappert en Mertens komt men nu niet meer tegen in Sebaldeburen.



In 1978 hadden de meeste huishoudingen in Sebaldeburen de beschikking over telefoon. Vijftien jaar eerder hadden nog maar 34 personen in het dorp telefoon.




Hierboven de namen, addressen en telefoonnummers van personen die in het telefoonboek wilden worden opgenomen in 1983. Rond  die tijd begonnen mensen er voor te kiezen om niet in het telefoonboek te staan.



In 1989 was het noodzakelijk om het kengetal met een nummer uit te breiden.









En in 2007 werd het kengtal met nog een nummer uitgebreid. Het aantal personen met telefoon werd nog steeds hoger.



Tot slot Sebaldeburen in het telefoonboek van 2007.



Hierboven de  beide rekeninghouders van de postcheque en girodienst van Sebaldeburen in 1934


In 1947 waren er zestien rekeninghouders bij de postcheque en girodienst in Sebaldeburen. Salarissen en aan- en verkopen werden meestal nog contant voldaan.



Dan nu wat foto's van de 5 mei optocht van 1980. De foto's zijn afkomstig van dia's die Hilbrand Alkema er van maakte. 1980 lijkt nog nog niet zo lang geleden. Maar toch ... Toen hadden we nog geen mobieltjes, geen computers, geen games, om van apps,  Hyves en Facebook maar niet te spreken.

 Ter hoogte van de fam. Freerk Teenstra zijn 'Stiefbeen en Zoon' (Henk Gaaikema en Appie Scheerhoorn) op pad. En die hebben er duidelijk schik in.



'Anton Heijboer met zijn harem' bij de 5 mei optocht van 1980 tegenover de woningen van Hilbrand Alkema en Bouke Wolters aan de Provincialeweg.




Een versierde wagen van de Bijzondere Lagere School van Sebaldeburen. Hoewel de wagen er niet bijzonder uitziet gingen ze er toch vandoor met de 2e prijs. Voor op de wagen zit Peter Scheerhoorn, toen schoolmeester bij die school.





Nogmaals de versierde wagen van de Bijzondere Lagere School. Schoolmeester Peter Scheerhoorn kijkt even achterom naar zijn kroost. Achter de wagen loopt een man. Het zou Weit van der Naalt kunnen zijn, hij lijkt er althans op.




Zou deze wagen de eerste prijs gewonnen hebben ? Want het is een prachtige kopie van het stoomgemaal. Daar heeft heel wat werk in gezeten. Lammert Broekema zwaait de mensen op de wagen voor zijn huis toe. De vlag in top. En naast de pijp van het 'stoomgemaal', zien we nog een pijp. Die van de bakkerij Dijkstra. Soms valt alles samen.

De zigeunerwagen van de optocht van 5 mei 1980 is zojuist het huis van Kees Hoeksema gepasseerd. Zo te zien hebben velen het die dag niet droog gehouden want de 'zigeuners' zijn op de foto druk in de weer met emmers water. Ook in eerdere 5 mei optochten was er steevast een zigeunerwagen bij. Het was altijd de laatste versierde wagen van de optocht. Dus men was gewaarschuwd !






Piet Oldenburger ter hoogte van het huis van Lammert Broekema. Het is 1980, dat valt  te lezen op de zijkant van de wagen. Maar het valt ook op aan de wijde uitlopende broekspijpen van de jongeman aan de kant en de prachtige Renault voor op de foto. Zulke auto's zijn nu oldtimers.




Ferdinand Hoeksema staat rechtop te paardmennen met een mooi Fries paard voor het rijtuig. Zijn vrouw Mientje en Ger Tolsma weten zich veilig met Ferdinand als koetsier. Daarachter nog een rijtuig met een mevrouw in klederdracht. Een mooi gezicht en met het geklak van de hoeven van de paarden erbij was dit genieten van de optocht in 1980.




De laatste foto uit de reeks van foto's van de optocht van 1980. Een nagemaakte tank waarvan de aanblik van de rupsbanden je doen geloven dat het een echte tank is. Links op de achtergrond het voorhuis van de boerderij van Piet Venema. In die tijd woonde daar een kunstenaarsstel; Bram en Mieke.  



Molen 'De Eendracht', in 1975 met de vlag in top, hier en daar missen een paar planken uit de wieken.


De molen is in 1887 gebouwd op dezelfde plaats waar eerder een molen was afgebrand.



In 1975 was de molen duidelijk toe aan een grondige opknapbeurt. De gebroeders Weit- en Harry van der Naalt en Tinus Zuiderveld namen het schilderswerk voor hun rekening, het weer zat mee want het werk geschiedde in de lange hete zomer van 1975.




Grond en baggerbedrijf J. van der Rijet uit Wehe-den-Hoorn kreeg in 1985 van het Waterschap Westerkwartier opdracht  om het Wolddiep uit te baggeren. Op de foto zijn ze daarmee tussen de Kuzemerbalk en de Provincialeweg waar Jan ter Veld vroeger een stuk land bezat.




Panoramafoto van molen 'De Eendracht'. Het is onbekend uit welk jaar, maar vermoedelijk ergens tussen 1976-1982.



Soms wordt de naam Sebaldeburen wel eens ironisch gebruikt. Het klinkt apart en meestal weet men niet waar het dorp ligt. Enigszins bekend is het gezegde; "Loop naar Sebaldeburen !". En vroeger gaf iemand ook wel eens als antwoord op de vraag waar hij naar toe ging; "Ik goan oap'n drill'n ien Seballebuur'n".

Deze advertentie uit de 'Provinciale Zeeuwse Courant' van 20 december 1975 getuigt ervan dat men in het verre Zeeland toen ook op die manier gretig gebruik maakte van de benaming Sebaldeburen. Ze zullen er wel nooit geweest zijn, want "Ons Zeeuw'n ben'n zuunig hé".



Foto van medewerkers bij Groefsema te Grootegast, producent van schoolmeubelen, de foto is van rond 1975. Van links naar rechts; Jan Hovius uit Grootegast, Henk Oosterhof uit Niekerk, Leo Kampen uit Sebaldeburen, Jacco Rehwinkel uit Marum, Jacob ? uit Grijpskerk, Dirk Bonnema uit Grootegast en ? Groefsema uit Grootegast.



Henk Gaaikema aan het schaatsen in de Jouwer, foto van 1987.



Dirk Kampen in volle vaart op het Wolddiep, achter hem Henk Gaaikema. Foto uit 1987.



Feestweek in Niekerk, rond 1986. Toen waren er helicoptervluchten. Jan Boerema uit Sebaldeburen was doodsbenauwd om te vliegen. Maar liet zich uiteindelijk toch door Harm Kampen overhalen om een vliegtocht te maken. In de helicopter Jan Boerema. Hij had de tijd van zijn leven !

2 opmerkingen:

  1. De onderste foto is waarschijnlijk in 1989 of 1990 gemaakt.
    Locatie van de foto is waar nu het schoolplein en parkeerplaats van de huidige OBS de Opstap ligt.
    De woningen op de achtergrond zijn gebouwd vanaf 1988.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig om te zien die mooie oude foto's gemaakt door mijn Oom Tiemen.!!

    BeantwoordenVerwijderen