DE KERKEN VAN SEBALDEBUREN.De gereformeerdekerk van Sebaldeburen, gebouwd in 1959. Tegenwoordig is het geen kerk meer, er is een bedrijf gevestigd wat houten speelgoed verkoopt.Toen Sebaldeburen nog geen gereformeerde kerk had gingen de gereformeerden van Sebaldeburen naar deze kerk in Grootegast. Zondags trok er dan een hele stoet kerkvolk over de Provincialeweg richting Grootegast. De kerk is al lang geleden afgebroken. Waar men vroeger het geld in de pong deed trok men later flappen uit de muur van de RABO-bank. Voor een paar jaar geleden heeft de RABO-bank zijn intrek genomen in een gebouw aan de overkant van de Hoofdstraat in Grootegast.

Daar zat vroeger bakker Beijert. Die had daar een klein winkeltje, we kwamen daar wel eens om snoep te kopen.
De Nederlands hervormdekerk van Sebaldeburen in juni 2006. Deze kerk kwam in 1811 vooral totstand door de inspanningen van ds. N. Westendorp. Hiervoor stond er een kruiskerk die aanzienlijk groter was. Het kerkhof besloeg heel vroeger ook meer ruimte.
De Nederlands hervormdekerk (2006). Achter de zwarte deur worden de attributen (kisthaken, zwart kleed, spaden enz.)  bewaard benodigd bij begravenissen.


De Nederlands Hervormdekerk in de steigers. Zo te zien kreeg de kerk toen een grondige opknapbeurt.


 


Foto van de Nederlands Hervormdekerk in 1986, op de achtergrond de toen reeds gesloten winkel van Meint Boonstra.

Nogmaals de Nederlands Hervormdekerk in de herfst van 1986. Ditmaal een foto vanaf de Provincialeweg gemaakt.

Twee typische graven zoals die veel te zien zijn op het kerkhof rond de Nederlands Hervormdekerk. Willem van der Molen en Jantje Schuurman woonden aan de Kuzemerbalk. Ze hadden daar een kruidenierswinkeltje en tapperij. Na hun overlijden werd dit door hun dochter Sijke van der Molen voortgezet. Later woonde er de fam. Eize Kamminga. Het huis is voor een paar jaar geleden in oude luister gerenoveerd.

Van het oude winkeltje/tapperij heb ik enkele foto's tevens van Sijke van der Molen (geb. 1893, overl. 1970). Verder heb ik een foto uit 1930 van het interieur van de woonkamer.De Maranatha kerk van Sebaldeburen.Blik op de Ned. Hervormdekerk op een zomerse dag in 1975.De pastorie van de Ned. Hervormdekerk in 1976, toen woonde dominee Wim Dekker in de pastorie. In 2012 stond de pastorie te huur. De pastorie is in 1936 gebouwd en is bijzonder vanwege de architectuur. Daarvoor stond op dezelfde plaats ook al een pastorie. Waar ik een foto van heb, verkregen van een kleinzoon van Ds. B.R. Knottnerus die in zowel de oude als de nieuwe pastorie woonde.De achterkant van de pastorie in september 1975.Foto vanuit de tuin van de pastorie, 1976. Tussen de takken van de grote beukeboom door is de winkel van Boonstra te zien.De pastorie was natuurlijk bestemd als woning voor de dominee van de Ned. Hervormdekerk. Maar tussendoor woonden er ook andere mensen. Waaronder het gezin van Taeke van der Vries. Omtrent 1965/1971 woonde er de fam. Han Wassenaar. Rond 1972/1975 had de fam. Henk van Zon onderkomst in de pastorie. Maar omdat ds. Wim Dekker beroepen werd te Sebaldeburen vertrokken ze weer. Dit winterse tafereel van de pastorie is uit de tijd dat de fam. Henk van Zon in Sebaldeburen in de pastorie woonde.

2 opmerkingen:

 1. Geachte heer/mevrouw,

  In ieder geval in 1843 had een voorouder van mij, Aaltje Taekes Hoekstra (in 1861 overleden) een tapperij in Sebaldeburen. Neschikt u misschien over meer informatie over haar of haar tapperij?

  Vriendelijke groet,

  Albert van der Kaap

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Albert, probeer de volgende link eens, daar vind je veel info over de bevolking an de gem. Grootegast. http://grootegast.docuwork.nl/

  Verder heb ik geen informatie.

  BeantwoordenVerwijderen