WINKELS, BOEREN EN BEDRIJVEN.


De winkel van Meint Boonstra vormde lange tijd het middelpunt van Sebaldeburen. Meint Boonstra was naast kruidenier gediplomeerd drogist. Als je de winkel binnen ging dan klonk er een ouderwetse bel. Aan de linkerkant zag je dan tegen de muur rijen met van die bruine glazen apothekerspotten met daarop papieren labels. Met daarop benamingen als duiveldrek en magnesium.  Zijn zoon Wiebe had een drogisterij te Amsterdam. Aan de voorkant, een paar meter naast de ingang van de winkel kon men bij Boonstra in de zomer terecht voor het overheerlijke 'Friesche Koe ijs'. Ik herinner me nog goed de donkerrode frambozenijsjes, aan een houten stokje in een zilverpapieren wikkel. Met daarop kleine Friese vlaggetjes afgebeeld.

Aan de voorkant van de winkel hong een kauwgomautomaat met 'Trio' kauwgom. Je drukte er een dubbeltje in en trok aan een trekker. Dan kon je twee pakjes kauwgom uit het bakje pakken. Het waren van die gele pakjes kauwgom, zo ongeveer 5 cm lang en 1,5 cm breed. In elk pakje zaten meende ik drie reepjes kauwgom. Die automaat was enorm populair onder de jeugd.

Er valt nog wel meer over de winkel van Meint Boonstra te vertellen. Laat het me weten of u nog een speciale herinnering aan deze dorpswinkel hebt.

Cafe 't Haventje in vervallen staat. Toen stond het leeg en zag het er somber uit. Wanneer deze foto genomen is weet ik niet. (foto eigendom van fotografie George Burggraaff).
Cafe 't Haventje aan de Provincialeweg rond 1990. Edsge Dirk Teenstra was hier lange tijd kroegbaas. Zijn zoon Klaas nam het stokje over, maar niet voor lang. Siert Venema zat er daarna een tijdje in. Daarna nam Jans Tuintjer de kroeg over, toen kreeg het cafe de naam 't Praathuis. 

Sjoerd Visser (Sjoerd en Cis) was daarna een tijd kroeghouder in Sebaldeburen. Tegenwoordig is Geert van Duinen eigenaar.Cafe 't Haventje op een late zomeravond in 2012.
Een foto uit 2009 van het gasdepot van de firma G. Smeding. Dit alles is nu geschiedenis. Het bedrijf is verlplaatst naar een industrieterrein in Leek.
Nogmaals de winkel van Meint Boonstra, ditmaal een foto uit 1975In 2005 was er sprake van de aanleg van een industrieterrein in Sebaldeburen. Die zou komen op de plaats waar café 't Haventje staat en de daarachter gelegen ijsbaan. voor café-eigenaar Geert van Duinen was dit de bekende druppel die de emmer deed overlopen. Met zijn vader Jan ging hij in protest. Het geplande industrieterrein is er nooit gekomen.Een stukje uit "De Grootegaster" van 1946.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten