DE KERKWEG EN VERLENGDE KERKWEG.

De Kerkweg in oktober 1981, de foto is genomen vanaf de dam van de fam. Jan Kampen aan de Kerkweg 18 in de richting van de Provincialeweg. Dit gedeelte van de Kerkweg staat in de volksmond beter bekend als de 'rooie buurt.' Tot ongeveer 1970 deed de sloot aan de voorkant van de huizen aan de rechterkant dienst als riolering. Daarna kwamen er ondergrondse rioolbuizen onder de weg. Waar aan de linkerkant een voetpad ligt, lag vroeger een smalle sloot (goot genoemd) die voor de afwatering zorgde. Rond 1976 zijn de huizen van de 'rooie buurt' gerenoveerd.

De bewoners moesten toen tijdelijk (een half jaar tot een jaar) het huis uit en werden ondergebracht in andere huurhuizen binnen de gem. Grootegast. De fam. Kampen woonde toen een tijd aan de Parklaan 40 te Grootegast. De fam. Niehof woonde tijdelijk in het oude huis van de fam. Ferdinand Hoeksema (hoek Provincialeweg/Kerkweg te Sebaldeburen), wat leeg stond.
En hier de Kerkweg, ook in oktober 1981 in de richting van de Kuzemerweg. Het was al vroeg herfst dat jaar, bijna geen bladeren meer aan de bomen. Aan het eind, het derde zichtbare huis aan de rechterkant woonde vroeger op nummer 18 in een wit geschilderd huis met rode dakpannen de fam. Karel Zuiderveld, getrouwd met Frouk Poelman.

In het middelste huis op nummer 16 woonde eerst de fam. Adolf Mud en Aaltje de Jong. Die woonden er vanaf 1946 tot ongeveer 1955. Daarna woonde er de fam. Hendrik Poelman en Wobbegien Pop. Vanaf ongeveer 1970 woonde er de fam. Frits Niehof en Janny Siccama.

In het derde huis met huisnummer 14 woonde de fam. Meis van der Heide en Roelofke Snip. Daarna enige jaren de fam. Wobbes. Later woonde hun dochter Grietje er, getrouwd met Henk IJtsma.De Kerkweg 3, schuin tegenover de ingang van gebouw 'Irene.' Deze foto dateert uit juni 2006. Dit huis is gebouwd door de fam. Geert Mekkes (1867-1964). Ik heb nog een oude foto van dit huis waarop de benaming van het huis zichtbaar is op de dakgoot. Vanaf 1964 tot 1980 woonde hier de fam. Johannes Beving.


Gezicht op de Kerkweg met links het huis van de fam. Mathijs Bonnema, rechts daarvan in het groen verscholen de pastorie van de Nederlandse hervormdekerk.
Sapko Bouwma in de schuurdeur van het ouderlijk huis aan de Verlengde Kerkweg.Het huis van Harm Bouwma en Trientje Bouwma-Boerema aan de Verlengde Kerkweg.Nogmaals het ydillisch gelegen huis van Harm Bouwma en Trientje Bouwma-Boerema aan de Verlengde Kerkweg. Met een prachtig hekwerk op de inrit.Henk IJtsma op een motor rijdend ter hoogte van zij huis. Met rechts het witte huis van de fam. Karel Zuiderveld en daarnaast het huis van de fam. Frits Niehof. De foto is gemaakt in de zomer van 1998. Aan de schaduw te zien rond het middaguur.

Roelf Posthuma voor zijn huis aan de Kerkweg. Met achter hem het huis waar de fam. Pieter Swieringa toen woonde. Vroeger woonde daar de fam. Klaas Tuintjer. Daarnaast het huis waar de fam. Klaas Werkman woonde.Het huis van de fam. Kampen aan de Kerkweg vanaf de achterkant gezien. Duidelijk  valt op te merken dat deze huizen enorm grote achtertuinen hadden. Sommigen hadden grote groentetuinen, anderen hielden er schapen en geiten. Deze foto is rond 1975 gemaakt.

De heer G.Vierwind, schoonvader van ds. Wim Dekker aan de wandel aan de Kerkweg, winter 1976. Hij kijkt naar Jo Veenstra die met wat schapen onderweg is.Hans van der Velde en Martje van der Velde-Scheerhoorn bij hun huis naast de winkel van Boonstra. Een foto uit 1977.

3 opmerkingen:

 1. hallo,

  Leuk om zoiets te zien, vooral de oude foto's van de kerkweg. Ik zet em bij favorieten en blijf je site in de gaten houden. Ga zo door!!!.

  groeten,

  allardus ijtsma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moi Allardus,

   Bedankt voor jouw reaktie. Ik heb nog veel meer oude foto's van Sebaldeburen. Die zijn bestemd voor het dorpsboek van Sebaldeburen waar ik aan werk. Dus die zie je hier voorlopig nog niet.

   Wel plaats ik hier af en toe verhalen en wat foto's. Als je nog andere oude foto's hebt dan kan je me die sturen.

   Goed, we gaan door.


   Groeten,


   Johan Kampen.

   Verwijderen
 2. heey,

  toppie ik ga er opletten of k nog wat tegen kom.... kwam op je site doordat ik wat opzoek was naar de geschiedenis, en vooral wanneer het wolddiep voor het laatst gebaggerd was, ben zelf ook wat met oudheid bezig alleen dan doormiddel van een metaaldetector voor op het land en een magneet voor in het water (vandaar het baggeren)om oude dingen op te vissen dus.

  door jou verhaal wist ik dus dat dit in '85 voor het laatst is gebeurd haha.

  groet,

  allardus

  BeantwoordenVerwijderen